Com funciona una moneda complementària

llierca10En la darrera entrada varem parlar de les característiques de les monedes complementàries i què les diferencia de les monedes convencionals. En l’entrada d’avui veurem com funcionen.

El primer que necessitem és un grup de persones que acceptin la nova moneda. No cal que siguin molts, a partir d’un grup de 8-10 persones es podria començar a desenvolupar una moneda complementària.

Ja tenim el grup o la comunitat dins la qual es mourà de forma restrictiva la moneda que volem crear. En el nostre cas, podríem anomenar la nova moneda Llierca amb la intenció que sigui utilitzada per persones, comerços, professionals i institucions dels municipis de la vall on s’ubica geogràficament Argelaguer.

Totes les persones que formin el grup hauran d’oferir serveis o productes que necessitin els altres i hauran de donar-li un valor en llierques. Existeixen diversos models però el més senzill potser és establir l’equivalència d’1 llierca  igual a 1 euro. Així, si un membre del grup ofereix ous i els està oferint a 2,00 euros actualment, als membres de la comunitat els oferirà a 2,00 llierques. Altres poden oferir excedents del seu hort, arreglar roba, passar el motocultor, llenya, cura de nens o de gent gran,  …

Tots els membres comencen a utilitzar els llierques amb un saldo de 0,00 llierques. Quan es produeix un intercanvi d’un servei o producte, la persona que l’ofereix suma el valor en llierques al seu saldo i la persona que l’adquireix o utilitza resta el mateix valor en llierques del seu saldo. De manera que el total de llierques en la comunitat és sempre zero. Es comú establir un límit de saldo positiu i  negatiu que pot tenir qualsevol persona (per exemple +/- 300,00 llierques), límit que el grup estableix. Es podria començar amb un límit baix i anar-lo pujant progressivament en funció del grau d’ús de la moneda.

Els intercanvis es poden registrar de diferents maneres. En una llibreta que cada membre del grup té, en una aplicació del mòbil, en una fulla de càlcul compartida o a través d’un programa específic o una plataforma web.

D’aquesta manera, els diners no marxen del grup. Es fomenta així l’economia local i es genera riquesa i resiliència al potenciar l’ús de la nova moneda el desenvolupament de capacitats i habilitats no utilitzades en la comunitat en la que es mou la nova moneda anteriorment. I, molt important, els membres del grup redueixen la seves necessitats de moneda convencional.

El llierca es governaria mitjançant l’assemblea de membres que l’accepten i utilitzen.

Les possibilitats que amb una moneda complementària s’obren són moltes i aquestes es multipliquen quantes més persones l’accepten.  També és possible que sigui acceptada per comerços i professionals locals i per entitats públiques locals com els ajuntaments acceptant aquests, per exemple, el pagament íntegre o parcial de les taxes municipals amb la nova moneda. L’ajuntament amb els llierques recaptats podria contractar serveis o comprar productes que ofereixen els membres de la comunitat que utilitza el llierca, remunerar tasques comunitàries o pagar les retribucions i dietes de l’alcalde i els regidors (total o parcialment).

Per saber més podeu seguir els enllaços que us adjuntem d’algunes monedes complementàries que ja funcionen:

 

Si estàs interessat en crear una moneda complementària a la Vall del Llierca et convoquem a una trobada el proper 20 de juny a les 18h al Casal d’Argelaguer i t’animo a fer-ne difusió d’aquesta convocatòria entre tots aquells que creguis pugui interessar.

 

 

 

 

2 pensaments sobre “Com funciona una moneda complementària

  1. A la Garrotxa i al Ripolles esta funcionant amb notable exit la moneda *troc* (que no surt al mapa) Encantats de que neixi el *llierca*, i molt interessats en el vostre proces de creacio, que prioritza el vincul amb establiments locals, ajuntament ….Felicitats!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s