Contruïnt un forn de llenya

fotoforn5 El darrer mes he dedicat tot el temps lliure que he tingut a la construcció d’un forn de llenya a casa.

Una gran part de la població mundial, sobretot en els paisos anomenats en desenvolupament, utilitza la llenya per cuinar.

El  tandoor  és un tipus de forn cilíndric fet d’argila que es fa servir per cuinar diversos plats i per a fer pans. S’utilitza habitualment per a coure a l’Índia, Turquia, Iran, Armènia, Paquistan, Uzbekistan, Afghanistan, els Balcans, l’Orient Mitjà, Àsia central i també a Birmània i Bangladesh. El combustible tradicional dels forns tandoor era el carbó vegetal o la fusta cremant dins del mateix forn, d’aquesta manera els aliments quedaven exposats al foc viu, calor per radiació i aire calent per convecció.

Fa més de 2.000 anys, els grecs van decidir tombar el forn tandoor, van posar una porta a la part frontal i van afegir una solera. Els forns amb la porta davantera eren més eficients. Es construïen de pedra o de maó refractari, materials que acumulen la calor durant molt de temps, amb el que era possible retirar el foc abans d’introduir els aliments. Així s’han conservat els forns de llenya fins als nostres dies.

Aquests s’escalfen mitjançant la combustió de llenya al seu interior. Els fums, per la seva banda, surten per la porta, on sol haver-hi una xemeneia. Quan el forn està calent, les brases s’aparten cap a la perifèria de l’estructura.

No fa molts anys el forn de llenya era un element imprescindible en les cases rurals. A vegades, es trobava situat a la cuina i altres, en una cantonada del corral. Es construïen de pedra o tova, i de forma circular o oval, amb una volta corba que facilitava la circulació de l’aire calent. Els forns s’escalfaven fent cremar en el seu interior branques de flama viva i combustió ràpida, fins que el color de la pedra tornava en un blanc característic. La temperatura del forn de llenya disminueix amb el temps. Al principi, acabat apartades les brases, està més calent, i és el moment de rostir peces planes que es faran aviat. Després, a menor temperatura, es poden posar les peces de rebosteria. No en va, en castellà, quan una situació està molt calenta hi ha una dita que diu “no está el horno para bollos”.

 A casa hem volgut recuperar aquesta forma tradicional  de cuinar que utilitza una font renovable i al nostre abast d’energia. En la gal·leria d’imatges podeu veure el procés de construcció.

 

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un pensament sobre “Contruïnt un forn de llenya

  1. Que xuli que t’ha quedat el forn. El següent que faràs segur que serà una cuina econòmica oi?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s