Coherència i transició

coherència
[del ll. cohaerentia, íd.]
2 Actuació d’acord amb el pensament.

Quan un es planteja iniciar un procés de canvi és gairebé sempre perquè s’ha adonat  d’una incoherència entre el que pensava i el que feia. Així, qui comença a fer esport per exemple és perquè s’adona de la incoherència entre voler estar sa i portar una vida sedentària.

Uns “resoldran” la incoherència detectada fent un passeig de 20 minuts cada dia, altres necessitaran fer un cim cada setmana i d’altres necessitaran crear un club excursionista. Però tots són dignes de reconeixement i suport incondicional.

El problema està en aquells que ni s’adonen de la incoherència  o, encara pitjor, s’adonen però no fan res.

En el cas dels que fem i seguim aquest blog, la incoherència sorgeix quan fem conscient el pensament que  el model social i econòmic que domina la nostra societat és injust, irresponsable, insolidari i egoista i veure que la nostra actuació diària contribueix a mantenir-lo. Per altra banda, quan a més a més ens adonem que aquest model ens porta a un esgotament dels recursos, a un canvi climàtic i a una destrucció de la biodiversitat amb greus conseqüències per la vida de tots els éssers vius i les generacions futures, llavors la incoherència de no actuar es fa molt feixuga.

En el nostre cas, aquesta incoherència ens porta a iniciar el que hem anomenat un procés de transició que farà que el nostre comportament s’allunyi progressivament d’un model no desitjat a un altra model més d’acord amb el nostre pensament. Guanyant, en el procés,  coherència.

Aquest procés de transició pot ser individual, familiar o comunitari i el poden fer també institucions com escoles, hospitals, administracions, ….

Malauradament sempre hi haurà qui en lloc d’ajudar-te en el procés i reconèixer l’esforç realitzat en avançar cap a la coherència et recordarà la teva incoherència en defensar la transició i  seguir utilitzant el cotxe, viure en una casa de 120 m2, fer servir mòbils intel·ligents i ordinadors, comprar aliments que no són de temporada ni de proximitat, seguir consumint quantitats ingents de plàsticutilitzar l’avió o el tren d’alta velocitat per anar de vacances, entre altres.

Però no hem de fer cas d’aquells que intenten desqualificar-nos o menystenir-nos. El camí de la transició és llarg, difícil i dur (doncs el model actual no ajuda gens) i, a més, és un camí ple d’incoherències.

Salut i bona transició

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s