La transició com a innovació

Els dies 28 i 29 d’agost es va celebrar a Argelaguer una  consulta popular  organitzada per l’ajuntament en la que es demanava als veïns majors de 16 anys  es posicionessin sobre la construcció d’un nou aparcament. En aquesta consulta AenT defensava la no execució del projecte per entendre que era un projecte contrari a les idees que defensem.

Si veiem el que planteja el moviment pobles en transició com una idea innovadora , llavors l’anomenada Teoria de Difusió d’Innovacions de Rogers ens pot ajudar a entendre el moment actual d’acceptació de les idees que defensem i la previsible evolució de la seva acceptació en la nostra comunitat.

La Teoria de Difusió d’Innovacions  és una teoria sociològica que pretén explicar com, per què i a quina velocitat es mouen les noves idees i tecnologies a través de les diverses cultures. La teoria va ser molt popular gràcies al text escrit per Everett Rogers (1962), Diffusion of Innovations.

El principal element d’aquesta teoria és la innovació, que és definida per Rogers com “una idea, pràctica o objecte que és percebut per un individu com a nou”. D’aquesta manera si un individu percep la idea com a nova, dins d’aquesta teoria aquesta idea és una innovació.

La Teoria de Difusió d’Innovacions  distingeix entre els individus que accepten les innovacions en els primers instants de la seva emissió i aquells que ho fan en etapes posteriors. En aquest sentit, s’estableixen cinc categories d’adoptants en funció del temps que requereixen els individus per adoptar una innovació. Les categories d’adoptants són: innovadors (2,5% de la població), usuaris primerencs (13,5%), primera majoria (34%), majoria tardana (34%) i els més endarrerits (16%) – veure gràfica-.

El temps (línea horitzontal en la gràfica) és un altre element a tenir en compte en la teoria. La velocitat amb la qual una innovació és acceptada en un sistema social és un índex de la seva acceptabilitat en aquesta societat. La velocitat d’adopció d’una innovació depèn igualment del sistema social, diferents sistemes socials posseeixen diverses velocitats d’adopció per a una mateixa innovació.

Si llegim el resultat de la consulta popular celebrada com el grau d’acceptació de les idees que defensa AenT entre la població d’Argelaguer, podem interpretar que les idees que defensem es troben a Argelaguer en un punt d’acceptació que supera clarament el grup d’innovadors i que inclou ja el grup de primers seguidors segons la classificació de Rogers. Estaríem parlant d’un grup proper ja al 16% de la població d’Argelaguer.

En una societat com la nostra acostumada al creixement continuat i tecnoptimista, insolidària i egoista, haver superat clarament el grup d’innovadors i tenir ja un destacat grup de primers seguidors dels nostres plantejaments que són radicalment  oposats al pensament dominant, ha de ser i és motiu de satisfacció per tots els que estem a AenT.

Que una idea innovadora sigui acceptada i adoptada per un número cada vegada més gran de persones depèn, en primera instància, que la idea sigui coneguda. Des d’AenT seguirem treballant per fer que les idees de canvi que defensem siguin conegudes, acceptades i implementades progressivament per una majoria de veïns a Argelaguer. El problema és, al nostre entendre, que ja fem tard per evitar les greus conseqüències de no canviar i justos de temps per poder-les alleugerir.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s