Tres anys més tard

paella2
Argelaguer en transició es va crear ara fa poc més de tres anys. Ha arribat el moment de fer una aturada i veure el que hem aconseguit i plantejar-nos que volem aconseguir en els mesos i anys vinents.

Durant aquest temps hem publicat més de 200 entrades en aquest bloc on hem plantejat diferents idees i hem endegat nombroses iniciatives per tal d’avançar col·lectivament en el que hem anomenat la transició cap a un nou món menys complex i més local.

D’aquestes idees i iniciatives, unes han  tingut més èxit que altres però totes han contribuït a conscienciar-nos i han estat un aprenentatge compartit que en el futur ens serà de molta utilitat.

Després de l’estiu ens ha semblat un bon moment per fer aquesta reflexió i per això hem convocat una assemblea extraordinària per pròxim dissabte 19 de setembre a les 18 h al Casal d’Argelaguer. En aquesta trobada compartirem opinions i estats d’ànim, què ens ha  aportat AenT durant aquest temps i quines expectatives té cadascú i valorarem quin és el camí que, com a grup, volem seguir.

Per contextualitzar la trobada, us plantegem la següent reflexió:

El model de vida occidental i per tant el nostre, és clarament insostenible. És a dir, incompatible amb el respecte i l’explotació racional del medi. És un sistema que genera desigualtat, precarietat i pobresa, que esgota els recursos i provoca el que coneixem com a canvi climàtic.

Per fer-ho més proper i prendre consciència del que representa no canviar de model, imagineu-vos que s’organitza a Argelaguer una gran paella. Una paella per tots els 425 veïns d’Argelaguer. Per tant, el Julián, el Joanito i els ajudants habituals que són els encarregats de preparar-la, preparen una paella per 425 comensals. D’aquesta paella, però, també hauran de menjar tots els animals del poble: gossos, gats, galls, gallines, conills i altres bèsties que viuen al poble. I, a més a més, caldria reservar una mica per si ve algun familiar o amic d’última hora.

Ara imagineu-vos que la paella ja està llesta i es forma una llarga cua amb els 425 veïns. Tu ets dels primers de la cua. El Julián i el Joanito deixen que cadascú se serveixi la quantitat que vulgui. La pregunta que et faig és: quina ració et serviries tu tenint en compte el que hem dit i sabent que el total és de 425 racions? 1/4 de ració, 1/2 ració, 1 ració, 2 racions?

paella

Sàpigues que tots els que estem al principi de la fila estem agafant entre 3 i 5 racions, tu també. Un comportament que tots consideraríem inadmissible i intolerable un sistema que ho permetés però que, ho admetem o no, és el comportament de la majoria de nosaltres i que promou el sistema de societat que tenim.

Apa, fins dissabte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s