L’espiral de l’exclusió

exclusió social

Situació resultant de l’acció exercida per una societat que rebutja una o més persones o col·lectius per la seva situació de dependència física, psíquica o econòmica, amb la desigualtat subsegüent en l’accés als recursos necessaris per a una bona qualitat de vida. […]
Font Diccionaris terminològics del TERMCAT
 .

Els passats dies 2,3 i 4 de setembre es va fer a Madrid el curs Vivir (bien) con menos. Explorando las sociedades pospetróleo. Un curs molt  interessant del que us recomano visualitzeu els vídeos que podeu trobar aquí.

Un dels ponents va ser José Manuel López Rodrigo, candidat de Podemos a la presidència de la comunitat de Madrid, que va fer una conferència amb el títol Cómo crear barrios sostenibles.
.
En una part de la seva conferència explica el que ell anomena l’espiral de l’exclusió. És a dir, el recorregut que fan les famílies des d’una posició estàndard fins a la pèrdua de drets i accés serveis bàsics.
.
Segons explica José Manuel López, “el procés s’inicia quan una família o persona comença a perdre ingressos per la crisi. El  primer pas és reduir les seves despeses variables (no es compra roba, no va de vacances, no va a actes culturals, …) fins que ja no pot reduir-les més i comença a reduir despeses fixes (lloguer o hipoteca, electricitat, gas, aigua, assegurances, calefacció, …).
.
Quan les despeses fixes no es poden reduir més, comença a eliminar-les. La primera que s’elimina és la despesa dels llibres de text, després tot el relacionat amb salut pensant que cas de necessitat anirà a urgències i a continuació s’elimina la despesa en calefacció.
.
Les persones en aquesta situació segueixen l’espiral d’exclusió canviant els hàbits d’higiene. De dutxar-se cada dia, es passa a fer-ho cada dos dies primer, després dos si i un no, després cada tres dies  i finalment es dutxen – com abans – un cop per setmana.
 
D’aquí, es passa als hàbits d’alimentació. Deixen de cuinar i passen a cuinar menjar precuinat doncs comporta un menor cost energètic i és coherent amb viure “al dia”. El següent que es deixa de pagar és el gas, després l’electricitat i finalment deixen de pagar l’aigua. Arribat a aquest punt, el següent pas és deixar de pagar el lloguer o la hipoteca i, d’aquí, al carrer on s’entra en una altra dinàmica”.
.
Aquest procés, descrit per José Manuel López Rodrigo de forma general doncs no era l’objectiu principal de la seva conferència, ens permet veure un recorregut al qual tots estem exposats amb el descens energètic que ja s’ha iniciat. Recordem que descens d’ingressos i descens energètic són equivalents en quant que TOT el que fem amb els diners comporta una despesa energètica. Així podem entendre menys ingressos com menys energia i menys energia com menys ingressos. Dit d’un altra manera, la reducció en la disponibilitat d’energia comportarà per a tothom una reducció de les opcions i possibilitats de fer i tenir coses semblant a la que es produeix quan reduïm els ingressos.
.
No preparar-nos augmentant en l’àmbit familiar i comunitari la nostra resiliència comportarà molt probablement caure en aquesta espiral d’exclusió en què ja han entrat milers de families en el nostre país.
.
És necessari doncs començar a actuar i fer canvis ja i de forma radical si volem evitar caure en aquesta espiral d’exclusió. Es tracta d’avançar-nos i ser capaços d’organitzar-nos i planificar aquest procés de descens, de decreixement, de menys complexitat que, com diem, ja s’ha iniciat, per tal que puguem – com diu el títol del curs amb que hem iniciat aquesta entrada – VIURE (BÉ) AMB MENYS. Evitarem així que siguin molts més els que vagin caient en l’exclusió i, sobretot, que siguem nosaltres o els nostres fills.
.
Entrar a analitzar què podem fer i com ho podem fer serà l’objectiu de les properes entrades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s