Què pots fer? Habitatge

casa-ecologicaEn anteriors entrades hem parlat del que podem fer en dos àmbits fonamentals per a la transició: l’alimentació i la mobilitat. En aquest post veurem el que podem fer per preparar el nostre habitatge.

Com en els altres àmbits es tracta fonamentalment de tenir les coses clares, establir objectius i marcar uns terminis per anar-los assolint.

L’ideal seria poder construir els nostre habitatge des de zero amb materials sostenibles, capaç de generar la seva pròpia energia, aprofitar l’aigua de pluja  i reutilitzar els residus que hauran de ser mínims.

Això gairebé mai serà possible pel que el que hem de plantejar-nos es acostar-nos progressivament a aquest ideal.

Què pots fer?

El que segueix a  continuació és el que hem fet a casa i que no pretén res més que ser un exemple de coses que es poden fer si ens ho proposem.

 1. Millorar l’aïllament. En aquest àmbit hem instal·lat vidres dobles i aïllat el teulat que no  tenia cap tipus d’aïllament.
 2. Instal·lar un sistema per recuperar l’aigua de pluja. Uns bidons connectats a la canal de desguàs del teulat ens permet recollir l’aigua de pluja que utilitzem per fregar el terra, regar, donar de beure a les gallines i, fins i tot, per el wc.
 3. Baixar la potència contractada d’electricitat a 3,450 kw (crec que, en el nostre cas, podriem baixar-la a 2.300 kw)
 4. Contractar la tarifa elèctrica amb discriminació horaria el que vol dir que tindrem  un preu que varia segons uns trams horaris establerts. Actualment, el tram horari més econòmic (període Vall) ja no és només durant la nit si no que inclou hores del matí. Resulten per tant vora 14 hores vall!
 5. Fer-nos socis i contractar l’electricitat amb SOM ENERGIA, una cooperativa de consum i producció d’energia verda sense ànim de lucre, que té l’objectiu de reunir a milers de persones amb el desig de canviar el model energètic actual i treballar juntes per assolir un model 100% renovable.
 6. Instal.lar una placa fotovoltaica de 255 w per generar electricitat. Un kit per autoconsum com el nostre pot produir de mitjana uns 350 kWh / any el que representa, a preus actuals, un estalvi de 70,00 euros/any.
 7. Instal·lar un equip solar de 135 l per a producció d’ aigua calenta sanitària que utilitzem directament d’abril a octubre i connectada a la caldera de gasoil els mesos de menys hores de sol.
 8. Reduir i aïllar de la resta de la casa l’espai que utilitzem durant els mesos freds el que ens permet utilitzar llenya enlloc de gasoil per calefactar l’espai que utilitzem amb una llar de foc. 
 9. Canviar les bombetes convencionals incandescents per bombetes de baix consum i ajustar la quantitat de llum a les necessitats reals de cada ambient.
 10. Racionalitzar l’ús dels electrodomèstics i eliminar aquells que no són estrictament necessaris. De manera que el nostre consum mig actual és de 3,50 kw/dia
 11. Construir un forn de llenya , el que ens permet cuinar utilitzant una font d’energia renovable i al nostre abast.

Òbviament cadascú podrà establir les accions i els períodes per realitzar-les segons cregui més oportú. El que és important és que prenguem el control de la situació, que siguem proactius i que anem augmentant l’autonomia i resiliència personal (i familiar) en aquest àmbit també.

Els motius per canviar no són només la necessitat de preparar-nos per una societat postpetroli i abocada a un canvi climàtic de grans dimensions i de greus conseqüències. També és important trencar amb un model insolidari i injust de societat que contribueix a fer impossible l’accés a una vida digna a milions d’éssers humans,  la continuïtat sobre la Terra de moltes espècies animals i vegetals i que no respecta els drets de les generacions futures.

2 pensaments sobre “Què pots fer? Habitatge

 1. Bona tarda,
  fa uns dies que he descobert la vostra plana web i m’he adonat del valor de la feina que esteu realitzant, sobretot perquè significa anar a contracorrent de tota la societat. En aquest sentit us felicito. Iniciatives com aquesta s’haurien d’anar implementant en molts altres pobles però desgraciadament la conscienciació sobre el problema que ens ve a sobre és molt dificultosa. Ningú vol sentir a parlar de reduir la despesa energètica ja que en molts casos significa baixar el nivell de comoditats o luxes del qual es gaudeix.
  Relacionat amb el darrer post em permeto fer-vos una petita aportació. Es tracta del concepte de “casa passiva” que aconsegueix un excel·lent estalvi energètic a la vivenda. En tot cas si voleu, podeu fer-hi una ullada al cercador Google.
  També us volia fer una altra aportació en relació al bombament d’aigua de pou, coneixeu la “bomba de soga”?. He pogut comprovar personalment l’extraordinari rendiment que té ( en alguns casos superior a bombes elèctriques convencionals) amb molt poca potència d’accionament.
  També es pot obtenir aigua de la boira i de la humitat de l’aire amb els anomenats “atrapanieblas” un altre invent molt senzill que he descobert recentment i que m’ha semblat molt enginyós.
  En fi, enhorabona per la iniciativa.
  Salutacions
  Joaquim Barnada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s