El camí de la simplicitat (The simpler way)

The simpler waySi els límits del planeta han estat efectivament sobrepassats , llavors el decreixement ja no és una opció voluntària. És a dir, no és una idea a la qual ens puguem o no adherir segons les nostres preferències filosòfiques o polítiques, sinó un curs inevitable del canvi social, imposat per les lleis de la natura. Siguin quines siguin, ni les intervencions tecnològiques ni les reformes socials podran fer res més que ajornar el decreixement, mai evitar-ho. Ernesto García

Davant del pic del petroli i el canvi climàtic trobem diverses posicions que van des dels que neguen la seva existència (negacionistes) fins als que creuen que no hi ha res a fer (resignats). En aquest ampli continu, les iniciatives ciutats en transició es trobarien en un punt mitjà. Aquestes reconeixen l’existència del problema i creuen que hi ha marge encara per afrontar-ho i preparar-se per a evitar o reduir en gran mesura les seves conseqüències.

En aquest post presentem una proposta que creiem interessant conèixer i difondre. Em refereixo a la proposta de Ted Trainer que anomena The Simpler Way  i que podríem traduir pel camí de la simplicitat.

Aquesta proposta és un pla d’acció pràctica per viure més amb menys.

Segons Trainer, a hores d’ara tots entenem la importància de reduir el consum de recursos i energia, però esbrinar exactament com fer això en una societat de consum pot ser molt difícil.

L’objectiu de la seva proposta és proporcionar un pla d’acció pràctic per a aquelles persones que volen viure una vida més simple amb un consum reduït i restringit.

Més simple, diu Trainer, és una vida amb menys desordre, menys residus i menys ús de combustibles fòssils, però també una vida amb més temps per a les coses que realment inspiren i porten felicitat.

Més enllà de les nostres necessitats materials bàsiques d’aliment, roba i refugi, quan és suficient?, es pregunta Trainer. En particular, quants diners i quantes possessions són les que realment necessitem per viure bé i ser lliures? Aquestes no són preguntes que molts es facin a si mateixos en les societats de consum avui dia, però són algunes de les preguntes més importants que podem fer-nos.

En lloc d’enfrontar-se a aquestes preguntes, massa persones avui en dia passen tota la seva vida pujant desesperadament l’escala sense fi de consumisme i la recerca de més i més ingressos per gastar en més i més coses. Però al final de la vida aquestes persones descobreixen, inevitablement, que en realitat no han viscut, que han perdut la seva única oportunitat de viure a dins d’un centre comercial. Una vida lliure i significativa, diu Trainer, en realitat no depèn de tenir els últims productes de consum o tenir la millor casa del barri. Per contra, treballar moltes hores només deixa a les persones amb menys temps per a les coses que realment importen a la vida, com els amics, la família, la comunitat i la participació en l’activitat pacífica i creativa. Les millors coses de la vida realment són gratis.

Els diners són importants, és clar, diu Trainer, però només fins a cert punt, i el punt de llindar és molt més baix que la majoria de la gent pensa. Una vegada que es compleixin les nostres necessitats materials bàsiques, la recerca il·limitada de diners i altres coses més que res ens distreu de les coses més significatives i estimulants. Com els antics filòsofs ens van dir fa molt temps, els que saben que tenen prou són rics, i els que tenen prou, però no ho saben, són pobres. Consumisme, està clar, representa una idea equivocada de la riquesa, i es basa en una idea equivocada de la llibertat.

Trainer destaca: La bona notícia és que hi ha una alternativa – la vida més simple. Els participants en aquest moviment social emergent estan passant voluntàriament d’estils de vida d’alt consum energètic a crear per si mateixos estils amb un consum menor i, a la vegada, amb major qualitat de vida. En limitar les seves hores de treball i el consum, controlar la despesa dels seus diners amb cura, cultivar els seus propis aliments, anar en bicicleta, entre altres, aquestes persones són els “nous pioners” d’una forma més simple de vida més enllà de la cultura de consum. D’altra banda, s’estan mostrant que aquest és el camí més segur per a una vida sostenible de llibertat, felicitat i l’alegria profunda. Consumir menys per viure més, val la pena considerar-ho.

En propers posts aniré traduint el treball de Trainer, ja que es prou interessant.

Per acabar i per si algú vol llegir-lo sense esperar la traducció, us adjunto l’enllaç al document The Simpler Way Report. A practical action plan for living more on less (pdf). Un document de només 49 pàgines on en una primera part trobareu les diferents propostes d’acció per àmbits i en la segona part del document un assaig escrit per Ted Trainer, que ofereix una visió inspiradora de la vida més enllà del consumisme.

 

Un pensament sobre “El camí de la simplicitat (The simpler way)

  1. Gracias por ayudar a difundir el mensaje de Trainer. Sabréis que este año, en unos pocos meses, sale en castellano su principal obra hasta el momento: El camino de la simplicidad, traducción de su The Transition to a Sustainable and Just World. Publicará la editorial Trotta. En breve esperamos poder abrir un web para recopilar textos suyos en lenguas ibéricas, y enlazaremos a esta serie de artículos que venís publicando.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s