El camí de la simplicitat. ALIMENTACIÓ

alimentacionEl menjar és una de les necessitats materials bàsiques de la vida. No fa molt temps la gent produïa tots o la majoria dels aliments que menjaven. Avui en dia, hem externalitzat la producció dels aliments a empreses globals que estan més interessades a fer beneficis que en proporcionar aliments nutritius o en la producció d’aliments de manera sostenible. Relocalitzar la producció d’aliments és extremadament important.

PRODUEIX LA QUANTITAT MÉS GRAN DEL TEU ALIMENT COM ET SIGUI POSSIBLE

No tothom pot produir el seu propi menjar, però tothom pot fer créixer alguna cosa, fins i tot si es tracta d’una herba o d’un enciam a l’ampit d’una finestra. L’horticultura és un important acte revolucionari.  

 PERQUÈ TENIR GESPA QUAN ES POT TENIR UN HORT

Si anem a una transició més localitzada i a una producció sostenible d’aliments, molts espais amb gespa (o parts d’aquests espais) hauran de convertir-se en bonics horts. Expandeix el teu hort tant com sigui possible. Potser hi ha també espai per un galliner? Potser un parell d’arbres fruiters acuradament col·locats?  

PENSA A PLANTAR ALGUNES VERDURES O FRUITERS EN EL TEU ENTORN

Revisa la normativa sobre plantació en el teu entorn o, simplement fes-ho.  No només això et donarà més espai per conrear els teus propis aliments, sinó que també enviaràs un missatge a la comunitat que et preocupes per la producció d’aliments.

SI NECESSITES MÉS ESPAI PER CONREAR ELS TEUS ALIMENTS, MIRA SI HI HA ALGUN ESPAI DISPONIBLE A LA TEVA COMUNITAT

Els horts comunitaris estan sorgint per tot arreu, i la tendència és probable que continuï. Feu una mica de recerca i mira si n’hi ha un en el teu barri.

HORT COMUNITARI

Si no hi ha un hort de la comunitat en el teu barri, pots unir-te amb alguns veïns i crea un. No hi ha major regal que puguis donar a la teva comunitat.

DONA SUPORT ALS PRODUCTORS LOCALS

La majoria de la gent no serà capaç de produir totes les seves pròpies fruites i verdures. Complementa la teva pròpia producció d’aliments donant suport als agricultors locals. Evita els supermercats tant com sigui possible.  

PENSA QUÈ ESTÀS INGERINT

Menjar sa, aliments orgànics i menja de forma moderada. Evita greixos  i aliments processats.  

REDUEIX EL CONSUM DE CARN, LÀCTICS I PEIX

El fet és que els alts nivells de consum de carn i de peix està afectant de manera molt negativa el nostre planeta. Intenta reduir la quantitat de carn i de peix que consumeixes. Comença per consumir-ne només dos dies per setmana. Amb això estalviaràs diners i alleugeriràs el teu impacte.  

 CONSIDERA EL VEGETARIANISME

Una dieta vegetariana és sana i deliciosa i la transició a una alimentació sense aliments d’origen animal podria ser més fàcil del que et penses.  

APRÉN A COURE EL TEU PROPI PA I A CONSERVAR ELS ALIMENTS

Res fa més bona olor que el pa acabat de fer! I la conservació dels aliments és una forma important de reduir la distància que el teu aliment viatja fins a arribar a la teva taula. Pots conrear o comprar el teu menjar “de temporada ” i, a continuació, conservar-lo per menjar més endavant.

Traduït del text EL CAMÍ DE LA SIMPLICITAT. Un pràctic pla d’acció per viure més amb menys. Ted Trainer, 2012

Descarrega’t el text original complet The Simpler Way Report. A practical action plan for living more on less (pdf).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s