El camí de la simplicitat. ENERGIA


waterwheel-480235_1280 L’energia, especialment el petroli, és l’element vital de la civilització industrial, és el que fa que el nostre estil de vida actual i l’activitat econòmica sigui possible. Però hi ha dues raons principals per les quals cal reduir urgentment l’ús de l’energia:

  • La crema de grans quantitats de combustibles fòssils (carbó, petroli, gas) aboca milions de tones de carboni a l’atmosfera causant el canvi climàtic;
  • El pic del petroli i altres problemes de subministrament d’energia significa que l’energia s’anirà fent més escassa i molt més cara en els anys vinents. Hem d’utilitzar l’energia de forma molt més eficient i hem de fer la transició a les energies renovables.

INFORMA’T SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC I EL PIC DEL PETROLI

Aquests temes tenen implicacions polítiques i això vol dir que alguns partits polítics i els mitjans tenen incentius per enterbolir les aigües. Però aquestes qüestions són molt, massa importants perquè es determinin mitjançant jocs de poder polític. Cal deixar que la ciència doni el seu punt de vista, no la política. Llegeix àmpliament i críticament sobre aquests temes. Fes preguntes. Fes la teva pròpia investigació i pensar per tu mateix.  

COMPRA ENERGIA VERDA

Moltes companyies d’energia avui en dia tenen una opció per la compra d’energia verda (és a dir, energia produïda a partir d’energia eòlica, solar, geotèrmica, hidràulica, etc, en lloc dels combustibles fòssils). L’energia verda serà potser una mica més cara, però si es pren seriosament l’eficiència energètica, probablement serà capaç de compensar els augments de preus en reduir el consum. Truca a la teva companyia d’energia, si no ofereixen energia verda, canvia de companyia.  

PREN L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA SERIOSAMENT

Això pot prendre moltes formes, l’aïllament de la casa incloent la calefacció i la refrigeració de les habitacions; ús de bombetes de baix consum; apagar els llums quan surtis de l’habitació; només bullir l’aigua que necessita, etc. Molts passos petits fan una gran diferència, tant en termes de consum com de cost.  

UTILITZA EL SENTIT COMÚ

Si fa fred, et pots posar un jersei en lloc de sempre apujar la calefacció. Tots som més resistents del que pensem que som. Si fa calor fora, tancant les portes, finestres i cortines podem mantenir la casa fresca.  

SOLAR

Si pots permetre’t el luxe de comprar panells solars i / o un sistema d’aigua calenta solar, fes-ho. No només s’amortitzen per si mateixos al llarg dels anys, sinó també mitjançant la inversió en energies renovables estaràs donant suport indirectament a la investigació i el desenvolupament de sistemes d’energia renovable.  

DE VERITAT, HO NECESSITES?

Sense cap dubte alguns aparells moderns redueixen el treball, però alguns aparells són totalment innecessaris i altres són només trucs. Evita els aparells que  realment no necessites. Inclòs el cotxe, condueix menys.  

QUAN COMPRIS UN APARELL TRIA ELS MÉS EFICIENTS

Els electrodomèstics eficients solen ser més cars, però de nou, el cost inicial addicional en general es compensa amb el temps pels menors costos d’energia.    

BOSSA DUTXA EXTERIOR

A l’estiu, una bossa de dutxa (el tipus d’ús freqüent en viatges de campament) pot proporcionar d’aigua calenta de forma gratuïta. Això no funcionarà a l’hivern, però és probable que redueixi factures d’energia a l’estiu. I és vigoritzant.     

Traduït del text EL CAMÍ DE LA SIMPLICITAT. Un pràctic pla d’acció per viure més amb menys. Ted Trainer, 2012

Descarrega’t el text original complet The Simpler Way Report. A practical action plan for living more on less (pdf).

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s