El camí de la simplicitat. COSES

trasterTots volem el menjar, roba i refugi necessari per viure segurs i de forma saludable. I tots volem almenys una educació bàsica i accés a l’atenció mèdica quan estem malalts. Però més enllà d’aquestes necessitats bàsiques, què més realment es necessita per viure bé i ser lliure? El camí de la simplicitat no vol dir que no podem tenir possessions que van més enllà de les nostres necessitats bàsiques, però cal qüestionar la quantitat de coses que hi ha a les nostres vides.

EVITA POSSESSIONS INNECESSÀRIES

El camí de la simplicitat suposa tenir una mena de minimalisme. Un cop més, això no vol dir no tenir possessions, però si implica tenir només les possessions que realment contribueixen a la nostra qualitat de vida. Sovint, més coses són un malbaratament d’espai, diners i recursos. Evita possessions innecessàries. Viu més amb menys.  

 SUPRIMIR COSES

Quan les persones decideixen que volen prendre mesures per simplificar les seves vides, netejar el desordre de les seves llars de “coses”  supèrflues és la manera perfecta de començar. Això pot ser molt alliberador. Passa d’una habitació a una altra i pensa molt seriosament si necessites totes les coses que tens. Dona les teves coses supèrflues. 

ESTIGUES ALERTA, LES COSES PORTEN MÉS COSES

Sembla que les coses generen més coses. Sovint comprem alguna cosa i després descobrim que necessita una cosa extra perquè sigui funcional. En reduir les coses a les nostres vides, també estem reduint les coses que generen les coses. Les coses també poden tenir costos ocults en “temps”. Per tant, quan en dubtem, prescindim.  

ESTIGUES ALERTA TAMBÉ AMB EL MARKETING

Probablement tots teníem l’experiència de viure alguna cosa emocionant quan fem alguna compra, només per descobrir poc després que l’emoció desapareix ràpidament. Malgrat el que ens diuen els anuncis, les coses simplement no satisfan el nostre desig de sentir, i són un substitut molt pobre de la nostra identitat.  

ULL AMB L’EFECTE DIDEROT

Alguna vegada has comprat alguna cosa, alguna cosa que realment volies, i  descobreixes que aquesta compra fa que la resta de les teves coses semblen una mica velles i antiquades? En lloc d’acceptar certa desunió en l’estil de les teves possessions, llavors has tingut la temptació d’actualitzar les coses que hi feien joc? Això es coneix com l’ “Efecte Diderot ‘.

Compres uns pantalons nous, però després t’adones que necessites una nova camisa per fer joc. Compres un nou sofà, però després tens la necessitat d’actualitzar les teves cadires també. El camí de la simplicitat implica resistir la millora inicial, baixar de la cinta de córrer i aturar el consumisme. Saber quant és suficient.  

EVITA TOTS ELS PRODUCTES QUE SAPS O SOSPITES HAN ESTAT FABRICATS DE FORMA INJUSTA

Com pot ser que algunes coses siguin tan barates! Al principi això sembla molt bé, però després d’un moment de reflexió hauriem de veure que si algunes coses són increïblement barates, és probablement perquè ha estat produïdes amb salaris – esclaus en el món en desenvolupament. No donis suport les empreses que es basen en la fabricació injusta.  

QUALITAT, NO QUANTITAT

Quan decideixis que realment necessites alguna nova cosa, és millor comprar qualitat, de manera que no hagi de ser reemplaçat en breu temps. Això redueix el malbaratament. En aquest sentit, el camí de la simplicitat té cura sobre si cal “més” de les nostres coses.

Traduït del text EL CAMÍ DE LA SIMPLICITAT. Un pràctic pla d’acció per viure més amb menys. Ted Trainer, 2012

Descarrega’t el text original complet The Simpler Way Report. A practical action plan for living more on less (pdf).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s