El camí de la simplicitat. DEIXALLES

deixallesUn dels aspectes més preocupants dels estils de vida consumista és l’excés de deixalles que en resulta. Cada setmana, més de mil milions de consumidors en el món desenvolupat deixen una bossa d’escombraries als contenidors on seran recollides. Sembla que desapareixen per art de màgia, però en realitat la major part d’ella acaba en els abocadors i d’allà al medi ambient natural d’on va venir. Més de MIL MILIONS de bosses d’escombraries cada setmana! Quant temps més pot això continuar? Una vida simple consisteix a prendre mesures per reduir seriosament les deixalles.

REBUTJA

La primera manera de reduir els residus és simplement negar-se a consumir formes innecessàries. Per exemple, en lloc de la compra d’aigua en una ampolla de plàstic, beu aigua de l’aixeta; no comprar noves sabates quan les velles encara estan bé; evitar que viatjar en avió si no és imprescindible; etcètera. La llista és interminable.  

REDUEIX

La segona manera d’eliminar els residus és reduir la quantitat de coses que consumeixes. Tots tenim coses que ens agrada comprar (música, llibres, vi, etc.). Una vida simple no vol dir renunciar a totes aquestes coses, però implica fer-ho amb moderació. Tractar de reduir el teu consum, sovint existeixen alternatives gratis.  

REUTILITZA

La tercera forma de reduir els residus és reutilitzar aprofitar al màxim allò que hem comprat. Utilitza la teva imaginació. Les possibilitats són infinites.  

RECICLA

 La quarta forma de reduir els residus és reciclar. 

COMPOST

En lloc d’utilitzar substàncies químiques nocives per fertilitzar el teu jardí o hort, compostar tota la matèria orgànica que generes a la teva de llar pot produir un sòl saludable per al cultiu d’aliments.  

CORREU BROSSA

El correu brossa és sens dubte un dels exemples més perversos del malbaratament de la societat de consum. Centenars de pàgines brillants poden arribar a les nostres bústies cada dia, només per ser llançades a la paperera de reciclatge (o pitjor encara, a la galleda de les escombraries). Només cal pensar en la quantitat d’arbres se salvarien si totes les llars del món posessin senyals a les seves bústies rebutjant el correu brossa.

 ENVASOS

Evita els envasos tant com sigui possible.  

UTILITZA BOSSES DE ROBA

Les bosses de plàstic són un perill ambiental. Sempre porta una bossa de tela (o més d’una) perquè mai hagis d’acceptar una bossa de plàstic. Recorda, les bosses de tela són absolutament inútils quan es queden a casa.  

NO MALBARATIS ENERGIA

Això és extremadament important. Veure la secció anterior sobre energia.  

INFORMA`T I PRACTICA LA PERMACULTURA

La permacultura és un terme complex,  significa aprendre a viure al nostre planeta sense degradar-lo; treballant amb la natura, no contra ella. El nostre futur depèn de la permacultura.  

Traduït del text EL CAMÍ DE LA SIMPLICITAT. Un pràctic pla d’acció per viure més amb menys. Ted Trainer, 2012

Descarrega’t el text original complet The Simpler Way Report. A practical action plan for living more on less (pdf).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s