El camí de la simplicitat. TECNOLOGIA APROPIADA

clip-on-earringsQuè passa amb la tecnologia? Significa que viure amb simplicitat vol dir que haguem de renunciar a la tecnologia?
Absolutament no! Però si implica pensar acuradament sobre la tecnologia que utilitzem en les nostres vides, perquè no sempre és positiva.

XARXES SOCIALS

Vivim en l’era de les xarxes socials. Encara que sens dubte hi ha una gran potencial en les xarxes socials, també pot consumir una quantitat alarmant del nostre temps i sovint d’una forma que sembla més aviat inútil i sense sentit. Per exemple, d’abril 2008 a abril 2009, el temps total emprat en Facebook en els EUA va ser de 232 milions d’hores, i el temps total gastat en MySpace va ser de 83 milions d’hores. Quines activitats estan substituint les persones en aquests centenars de milions d’hores passades en el ciberespai? Quina seria la seva vida si la gran quantitat de temps que dediquen a les xarxes socials el dediquessin a la vida real conversant amb amics o familiars, o  fent alguna activitat creativa, o com a voluntari en alguna organització sense ànim de lucre, etc?  

No obstant, les xarxes socials, com s’ha assenyalat, tenen el potencial d’impactar positivament en les nostres vides, si s’utilitzen amb precaució. Una vida senzilla a la societat del consum pot portar de vegades a l’aïllament social.  Considera unir-te a alguna xarxa de persones interessades en la vida simple i connecta amb altres persones que també estan explorant el camí de la simplicitat.Vegeu, per exemple, www.SimplerWay.org www.SimplicityCollective.com.  

SI UN APARELL DEIXA DE FUNCIONAR INTENTA NO SUBSTITUIR-LO EN UN MES

És fàcil pensar en un aparell com “necessari”, quan en realitat és, potser, només una ‘comoditats’. Si un aparell dels que tens actualment deixa de funcionar, no intentis reemplaçar-lo durant un mes. Experimenta com és la vida sense ell. Potser descobreixis que en realitat no necessites sortir i comprar un altra, Això estalviarà diners i energia.  

PENSA ACURADAMENT QUINA TECNOLOGIA ÉS APROPIADA

Si resulta que una electrodomèstic realment contribueix positivament a la teva vida, llavors, utilitza’l. No es tracta de ser un ludita. La tecnologia apropiada es necessària en qualsevol transició cap a un món just i sostenible. Els panells solars i turbines de vent, per exemple, no han de ser rebutjats. Però no cal pensar que la tecnologia resoldrà tots els nostres problemes. És més probable que els agreugin.  

ATENCIÓ AMB L’EFECTE REBOT

La tecnologia pot ajudar a consumir de manera més eficient, però si no tenim cura, els guanys en eficiència es poden perdre a través l ‘ “efecte rebot”. Per exemple, un cotxe de baix consum pot significar que l’utilitzem més o amb més freqüència; aïllant les nostres cases poden estalviar diners que després gastem més en aire condicionat, etc. L’eficiència sense suficiència es perd fàcilment.  

UTILITZA LA TECNOLOGIA MÉS SIMPLE POSSIBLE

En paraules del gran Leonardo da Vinci,  “la simplicitat és la màxima sofisticació”.  

Traduït del text EL CAMÍ DE LA SIMPLICITAT. Un pràctic pla d’acció per viure més amb menys. Ted Trainer, 2012

Descarrega’t el text original complet The Simpler Way Report. A practical action plan for living more on less (pdf).

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s