El camí de la simplicitat. OCI

people-talking-908342_640L’oci s’ha convertit en un gran negoci en la societat del consum. Les persones sovint assumeixen que quan tenen una mica de temps lliure han de sortir i gastar diners per socialitzar-se o per entretenir-se.

Això simplement no és veritat. Amb una mica d’imaginació, socialitzar-se i entretenir-se no ha de costar molt poc , o gens en absolut. Això no vol dir, per descomptat, que mai hem de gastar diners en activitats d’oci o entreteniment.

El punt és que no ha de costar massa diners, o molts diners. I no és només pels diners. També es tracta de la forma en què utilitzem el nostre temps lliure i la forma en què ens socialitzem. La cultura del consum ens ha portat pel camí equivocat.

ALCOHOL I OCI

La majoria de nosaltres ens agrada anar fora a menjar, relaxar-nos amb una cervesa o una copa de vi, o veure una pel·lícula de tant en tant, etc, a mi també m’agrada. El camí de la simplicitat, sense dubte no implica renunciar a aquestes coses.  Implica però reconèixer la importància de la moderació en tot el que fem. Hem d’agrair tot allò que la nostra cultura té per oferir, però no cal confiar exclusivament, o fins i tot predominantment, en comprar béns o serveis per gaudir del nostre oci.  

LA TELEVISIÓ

Com passa una cultura el seu oci – la seva llibertat – proporciona una visió extremadament important de la naturalesa d’aquesta cultura. A part de treballar i dormir, la majoria de les persones en les societats occidentals passen més temps veient la televisió que fent qualsevol altra cosa. Els estudis han demostrat, per exemple, que el ciutadà mitjà d’Estats Units veu aproximadament 25 hores la televisió per setmana, i altres estats no estan massa lluny. És realment mirant la tv la millor manera d’estar utilitzant la nostra llibertat? És probable que part d’aquest temps davant de la televisió pot ser substituït amb activitats més satisfactòries. Posa la televisió a l’armari durant un mes, mira el que succeeix. Reinventa la forma en què pràctiques la llibertat.  

APRÈN NOVES HABILITATS

La divisió del treball que es troba al cor de la societat de consum s’ha traduït en perdre moltes habilitats bàsiques per a la vida. Ampliar les nostres competències pot ser una manera excel·lent de passar part del nostre temps lliure. Per exemple, és possible que vulgueu aprendre horticultura, cuina, coure pa, posar maons, conservar els aliments, cosir, construir coses, escriure un llibre, pintar o aprendre a tocar un instrument musical, etc A diferència de la passivitat de la televisió, l’aprenentatge d’una nova habilitat és un desafiament actiu i pot proporcionar hores i hores de realització.  

 RETALLA EL TEU CALENDARI SOCIAL

Passar temps amb els amics i la família pot ser una de les formes més satisfactòries de passar el nostre temps lliure. Però de vegades el risc de carregar excessivament d’esdeveniments socials la nostra agenda ens pot portar a no trobar temps per nosaltres mateixos, temps per relaxar-nos i simplement ser. Quan consideris que necessites una mica més de temps per a tu mateix, aprèn a dir “no” a les invitacions.  

 VOLUNTARI

Què t’apassiona? Hi ha una manera de compartir la teva passió amb el món? Et sorprendrà quan gratificant pot ser això.

 LECTURA

És fàcil pensar que deixem de ser estudiants quan deixem l’educació formal. Però el món és un lloc infinitament interessant, ple sense fi de coses interessants i gent inspiradora. La lectura és un meravellós i enriquidor passatemps, i no ha de costar un cèntim. La teva biblioteca local pot proporcionar-te llibres de forma gratuïta. Cultivar l’amor per la lectura i seràs ric per sempre.  

Traduït del text EL CAMÍ DE LA SIMPLICITAT. Un pràctic pla d’acció per viure més amb menys. Ted Trainer, 2012

Descarrega’t el text original complet The Simpler Way Report. A practical action plan for living more on less (pdf).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s