El camí de la simplicitat. POLÍTICA

ajuntament-argelaguerL’acció personal i de la comunitat són les forces impulsores dels canvi però a la nostra societat les decisions es duen a terme dins d’ “estructures” legals, polítiques i econòmiques que fan algunes opcions de vida fàcil i altres opcions de vida difícil. Nosaltres vivim en una societat que està estructurada per promoure l’estil de vida dels consumidors, i això fa que l’elecció d’estils de vida més simples siguin molt més difícil del que haurien de ser.

En molts aspectes, l’estructura de la societat de consum ens està bloquejant la possibilitat d’un estil de vida simple. Hem alliberar-nos d’aquestes estructures.

PRODUCCIÓ LOCAL D’ALIMENTS 

Crear horts comunitaris en cada barri i permetre a la gent  cultivar i produir el seu aliment. Subvencionar la relocalització de la producció dels aliments.

BICICARRILS I TRANSPORT PÚBLIC

Aquest tema és un exemple perfecte de per què es necessita una política de la simplicitat. Els nostres governs han d’invertir molt més en carrils per a bicicletes i en transport públic,

ETIQUETAT DE PRODUCTES

Si “votem amb els nostres diners”, necessitem informació dels productes que comprem – on i com es van fer i de que estan fets. Els governs han d’exigir un etiquetatge prou detallat de tots els productes.  

REDUCCIÓ D’HORES DE TREBALL

Moltes persones estan realitzant jornades de 40 – hora per setmana  tot i que preferirien treballar menys hores encara que cobressin menys diners. Això afavoreix que hagin de portar un estil de vida consumista. A Holanda hi ha una la llei que permet als empleats reduir les seves hores de treball, simplement sol·licitant-li al seu ocupador. L’ocupador està obligat a acceptar aquesta sol·licitud llevat que hi hagi una bona raó comercial per negar-lis (el que passa en menys del 5% dels casos). En protegir l’ocupació a temps parcial, Holanda ha té la proporció més alta de treballadors a temps parcial al món.

PREU DELS COMBUSTIBLES FÒSSILS I INVERSIÓ EN ENERGIES RENOVABLES

Hem d’acabar amb l’addicció als combustibles fòssils. Els nostres governs han de començar a augmentat el  preu dels combustibles fòssils i a invertit fortament en l’energia renovable més adequada i suprimir les subvencions als combustibles fòssils.

 PROTEGIR LA NATURA

Els governs han d’ajudar a protegir la natura.

 POSTCREIXEMENT DE L’ECONOMIA

Potser l’objectiu general més important en la política de la simplicitat és superar la creença que una economia més gran és sempre millor. Això és especialment important a causa de que existeixen uns “límits del creixement”. Necessitem que els nostres governs es centrin en la promoció de la qualitat de vida, fins i tot quan no es produeix creixement econòmic. Hem de començar a mesurar progrés nacional utilitzant indicadors alternatius ‘com el de Genuine
Progress Indicator (GPI) i prestar menys atenció al producte intern brut (PIB).

REDUïR LA POBRESA I LA DESIGUALTAT ECONÒMICA

La pobresa i la desigualtat econòmica són socialment corrosives. Si eliminem la pobresa sense dependre del creixement il·limitat, aleshores cal distribuir la riquesa de manera més equitativa. Altrament tipus impositius progressius i una assegurança de renda bàsica seria una bona manera de començar. La manera més simple consisteix a garantir que tothom té ‘prou’.

VOTA

Tot això depèn d’una ciutadania que exerceixi pressió sobre partits polítics des de la base.

RESPONSABILITAT

Quan menys facin els nostres governs, més hem de fer nosaltres.

Traduït del text EL CAMÍ DE LA SIMPLICITAT. Un pràctic pla d’acció per viure més amb menys. Ted Trainer, 2012

Descarrega’t el text original complet The Simpler Way Report. A practical action plan for living more on less (pdf).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s