Transició i moral

Ética, Wordcloud, Molino, Fuente, NuevoMoral (del llatí mos, moris, ‘costum’)

No justifiquem totes les nostres decisions de la mateixa manera, ni un mateix -al llarg de la seva vida- argumenta amb raons idèntiques: la nostra consciència moral segueix un procés de creixement o de maduresa.

Una de les funcions de la consciència moral és la de formular judicis sobre el que hem de fer o hem de rebutjar. Lawrence Kohlberg, psicòleg contemporani deixeble de Jean Piaget, va estudiar el desenvolupament de la consciència partint de l’anàlisi dels judicis morals, especialment a partir dels raonaments que tots formulem davant dilemes morals. Kohlberg arriba a la conclusió que si bé les normes morals o els valors d’una cultura poden ser diferents dels d’una altra, els raonaments que els fonamenten segueixen estructures o pautes semblants. Totes les persones seguim -defensa- uns esquemes universals de raonament i, vinculats a la pròpia psicològica, evolucionem d’esquemes més infantils i egocèntrics a esquemes més madurs i altruistes.

Nivells i estadis

Kohlberg considera que el desenvolupament moral d’una persona passa per tres grans nivells: el Preconvencional, el Convencional i el Postconvencional.

  • Nivell Preconvencional

El nivell Preconvencional és un nivell en el qual les normes són una realitat externa que es respecten només atenent les conseqüències (premi, càstig) o el poder dels qui les estableixen. No s’ha entès, encara, que les normes socials són convencions per un bon funcionament de la societat.

  • Nivell Convencional

En aquest nivell, les persones viuen identificades amb el grup; es vol respondre favorablement a les expectatives que els altres tenen de nosaltres. S’identifica com a bo o dolent allò que la societat així ho considera.  Kohlberg considera que aquest és l’estadi en el qual es troba la majoria poblacional.

  • Nivell Postconvencional

És el nivell de comprensió i acceptació dels principis morals generals que inspiren les normes: els principis racionalment escollits pesen més que les normes.  Es reconeix que a més de la pròpia família, grup i país, tots els éssers humans (i no humans) tenen el dret a la vida i a la llibertat, drets que estan per sobre de totes les institucions socials o convencions.  En aquest nivell impera la regla d’or de la moralitat: “fer a l’altre el que vull per a mi”. I es té el coratge d’enfrontar-se a les lleis que atempten als principis ètics universals com el de la dignitat humana o el de la igualtat. És l’estadi moral suprem,

Avanç progressiu pels diferents estadis

El desenvolupament moral es produeix sempre passant progressivament pels diferents nivells, sense cap tipus de salt evolutiu, sense tornar cap enrere. És un desenvolupament -aquesta és una de les grans tesis que defensa Kohlberg- que va vinculat al desenvolupament psicològic de la persona. Sense desenvolupament psicològic no hi ha desenvolupament moral.

+ informació a http://www.xtec.cat/~lvallmaj/passeig/kohlber2.htm

Afrontar els canvis que implica la transició suposa, necessàriament, superar el nivell convencional en el que ens trobem la majoria de la població i assolir el nivell postconvencional. Aleshores, prendre consciència que el nostre comportament estúpid i esgoista ens perjudica a nosaltres, a altres éssers i a les generacions futures impedint-lis l’accés a una vida digna – i moltes vegades a a la vida mateixa – ens obligaria a actuar i iniciar els canvis necessaris.

Un pensament sobre “Transició i moral

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s