Llibre La gran encrucijada

lagranencrucijada
Títol: LA GRAN ENCRUCIJADA.
Sobre la crisis ecosocial y el cambio de ciclo histórico
Autors: Fernando Prats, Yayo Herrero y Alicia Torrego (coords.)
Colaboracions: J. Riechmann, M. Novo, Á.M.G. Tablas, N. Morán, A. Serrano,
M. Mediavilla, F. Marcellesi, M.E. Rodríguez Palop, J. Bellver, N. del Viso,
O. Abasolo, L. Vicent

Edita: Libros en Acción
La editorial de Ecologistas en Acción

Primera edició: setembre 2016
ISBN: 978-84-944051-6-7
Depòsit Legal: 10449-2016

Acaba de publicar-se el llibre La gran encrucijada coordinat per Fernando Prats, Yayo Herrero i Alicia Torrego.

Un llibre que us recomanem i que considerem cal difondre doncs pretén “impulsar el debate en la sociedad sobre la importancia de los retos ecosociales para las actuales y futuras generaciones. Porque, a pesar de nuestras lagunas de conocimiento, hemos de aceptar que sabemos lo suficiente para empezar a transformar una realidad en la que la vida, tal y como la conocemos, está en peligro por primera vezen la historia de la humanidad.”

Podeu trobar publicat un document RESUM relativament ampli, d’unes 60 pàgines, de caràcter
autònom respecte al llibre i, fins i tot, els autors ens ofereixen una síntesi de les idees centrals del llibre que permeten una ràpida aproximació als seves principals propostes i que aquí reproduïm:

1. Afrontem UN CANVI DE CICLE HISTÒRIC
Tot apunta que afrontem un canvi de cicle històric en què la crisi ecològica i l’amenaça de col·lapse social són reals, els seus temps, crítics, i les mesures adoptades fins ara, insuficients.

2. EL CANVI COM TRANSICIÓ COMPLEXA
Cal donar a llum relats i nous consensos socials sobre el canvi com transició, basats en nous paradigmes, escales temporals, principis i estratègies que articulen diverses temàtiques, des del local fins al global.

3. AFRONTAR IMMEDIATAMENT ELS DESAFIAMENTS DEL BINOMI ENERGIA-CLIMA
La urgència per afrontar els reptes relacionats amb l’energia i el canvi climàtic reclamaria adoptar mesures excepcionals per aconseguir transformacions estructurals a mitjans de segle.

4. ELS RELATS DEL CANVI CONTENEN IMPORTANTS BUITS
Subsisteixen importants llacunes de coneixement per fer creïbles els projectes de canvi global, especialment en el camp socioeconòmic a l’hora de concretar estadis socials alternatius, més democràtics, justos i sostenibles, amb capacitat de reproduir-se de forma sistemàtica.

5. ESTEM DAVANT UNA GRAN DILEMA
Si encara estiguéssim a temps de canviar el rumb i evitar la versió més dura del col·lapse ecosocial, estaríem obligats a superar certes dicotomies i, més enllà del món “verd i local”, abordar també l’univers “marró i global”, articulant amb urgència visions i propostes de transició integrals i multinivell.

6. LES CIUTADANIES I LES CIUTATS SÓN MOLT IMPORTANTS
Davant la dimensió del desafiament ecosocial cal mirar cap als territoris i les ciutats, ja que constitueixen els centres clau del metabolisme humà i concentren el potencial transformador d’unes ciutadanies amb capacitat d’induir profunds canvis ètics, culturals, polítics i socioeconòmics.

7. CAP A UN PROCÉS CONSTITUENT CONGRUENT AMB EL CANVI D’ÈPOCA
L’aspiració a dur a terme un projecte constituent de nova generació resulta oportuna en termes d’innovació de continguts (incloent els ecosocials) i com a concreció democràtica d’un nou pacte social (i de poder) de majories.

8. SENSE reconfigurar els IMAGINARIS SOCIALS NO SERÀ POSSIBLE EL CANVI
La construcció d’un imaginari social alternatiu és fonamental per possibilitar el canvi ecosocial i, en canvi, els valors centrats en l’acumulació i en el creixement il·limitat, el productivisme, el consumisme i el individualisme segueixen sent dominants en el món ia Espanya.

9. LA NECESSITAT D’ELABORAR ESTRATÈGIES-PAÍS ALTERNATIVES
Davant del fracàs social de les polítiques de reajustament i austericidi, Espanya necessita dotar-se d’una Estratègia-País capaç d’utilitzar les potencialitats existents per a reconfigurar un futur atractiu en termes democràtics, de justícia social i de reequilibri ecològic i climàtic.

10. PER UN RENAIXEMENT DEL PROJECTE EUROPEU
Davant de la versió més conservadora d’una Europa dominada per lògiques neoliberals i insolidàries, cal apostar per la recuperació dels seus millors tradicions culturals i per la seva transformació en una regió avançada en termes de democràcia, justícia social, solidaritat i determinació en la lluita contra la crisi global ecològica i social.

Descarregar llibre complet (pdf)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s