Un programa de 12 passos per a l’acció individual

55-3186988-lis210815money_t460I’ve been living without money for a while now (since March 2015) in an attempt to reduce my environmental and social impacts

 

En aquest post us presento a Jo Nemeth i us invito a conèixer-la. La Jo ha fet un canvi radical en la seva vida i està vivint sense utilitzar els diners des de març de 2015. Ha elaborat un pla de 12 passos per ajudar a qui vulgui canviar a una vida més simple. Totes les seves propostes ja han estat exposades en aquest blog però no està de més recordar-les i conèixer el seu testimoni.

“El meu nom és Jo Nemeth. Visc amb una petjada ecològica baixa i sense diners des de març de 2015. Vull seguir vivint sense diners el temps més llarg que pugui i amb una petjada de baix impacte per a la resta de la meva vida i recomano a la gent reduir la seva petjada ecològica tant com sigui possible.

Hi ha molta gent que ha optat per reduir la seva petjada a tot el món. També hi ha, per desgràcia, milions de persones que no tenen diners i lluiten per la supervivència diària. És en part per aquestes persones que jo faig això. No vull contribuir a les injustícies estructurals que existeixen en el nostre món i que fan possible que hi hagi tanta pobresa.

Si bé entenc la necessitat de desafiar les estructures que permeten comportaments que destrueixen el planeta, també sóc un gran creient en l’acció en l’àmbit individual. Tots podem fer canvis en les nostres vides que poden treure poder a les corporacions i als governs destructius els quals estan danyant el nostre futur. Quan gastem diners podem continuar per sostenir l’status quo o podem donar suport a les coses que condueixin a un futur millor per a nosaltres i els nostres fills.

Se´m va acudir fer un esborrany per a un pla d’acció ecològica de 12 passes fa un temps. La idea és ajudar a que les persones que vulguin fer canvis, però no estan segurs de què fer o per on començar, se sentin còmodes i puguin disposar d’un pla de 12 passos, prendre algunes d’aquestes idees i afegir altres que considerin convenient.

El programa de 12 passos per a l’acció individual:

 1. Aprèn a utilitzar correctament els contenidors.  Recicla i composta tot el que puguis.
  .
 2. Compra estacionalment i localment. Fes una llista del que és de temporada i compra això en els mercats locals -que serà més barat i més sa – i surt del costum de menjar el que vulguis sempre que ho desitgis – és totalment insostenible i té un enorme impacte en el planeta – de compres
  .
 3. Canvia de banc. Actualment existeixen bancs ètics, és a dir,  entitats bancàries que apliquen els principis de les finances ètiques, és a dir aquelles que tenen per objectiu fer compatible la rendibilitat financera i econòmica amb l’assoliment d’objectius socials i ambientals.
  .
 4. Compra roba de segona mà. La roba nova és generalment un producte d’alt impacte i sobretot innecessària.
  .
 5. Compra amb molt de compte i únicament coses que són realment necessaris i de qualitat.
  .
 6. Comprar energia “verda” i deixar de comprar equips d’alt consum d’energia. Necessitem reduir el consum d’energia no només canviant a tecnologia verda o energia verda, no pot seguir consumint tant com ho fem actualment.
  .
 7. Cultiva una mica de menjar .
  .
 8. Redueix dràsticament el consum de carn o eliminar la carn completament de la teva dieta. -Uneix-te amb amics o familiars per iniciar una “escola de cuina” per ensenyar / aprendre sobre cuinar sense carn i intercanvieu idees.
  .
 9. Vota verd.
  .
 10. Pensa amb cura abans de comprar res de nou i crea una cosateca.  Uneixen a una comunitat d’intercanvi i presta les teves eines.  No tots necessitem un tot!
  .
 11. Canvia el teu cotxe a un de baix consum de combustible o desfes-te’n i utilitzar els sistemes de transport públic o de cotxe compartit amb els veïns i amics. Caminar o vés en bicicleta sempre que puguis.
  .
 12. Comparteix-lo tot. Fins i tot la terra !!!
  .

Si vols saber més sobre la Jo i la seva experiència  visita el seu blog https://jolowimpact.wordpress.com/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s