Guia per al descens energètic

guiacatalaportada

La Guía para o descenso enerxético és una obra col·lectiva en la qual han participat  molts dels membres de l’Associació Véspera de Nada per un Galicia sense petroli. Entre ells, cal esmentar la direcció del projecte de Manuel Casal Lodeiro i la supervisió de Juan Ramón Doldán, professor d’Economia Aplicada de la USC i president de l’Associació d’Economia Ecològica a Espanya. La guia també va comptar amb diversos col·laboradors que van revisar el text i van fer diverses contribucions, entre les que destaquem Antonio Turiel, Pedro Prieto i Carlos Taibo.
AenT ha fet la traducció al català
Descarrega aquí la versió en català (pdf)

ARGELAGUER EN TRANSICIÓ:
PRESENTACIÓ DE LA TRADUCCIÓ AL CATALÀ

Aproximadament en els darrers 150 anys la humanitat ha viscut un període absolutament excepcional en el que ha pogut créixer i desenvolupar-se de forma exponencial i continuada. Això ha estat possible gràcies a l’ús també creixent i continuat de les diferents fonts d’energia d’origen fòssil i especialment de l’ús del petroli.

Aquest creixement però ha tingut uns costos enormes. El canvi climàtic, la destrucció de molts ecosistemes i de la biodiversitat del planeta, l’esgotament dels recursos o la impossibilitat d’una vida digna per a milions d’éssers humans són l’altra cara de la moneda.

Aquesta situació històrica excepcional ha arribat a la seva fi i en unes poques dècades el canvi que viurem serà brutal ja que les fonts d’energia que han possibilitat aquest creixement han assolit (o estant a punt d’assolir) el seu pic.

Preparar-nos per a aquest canvi hauria de ser quelcom natural, però la immensa majoria de la població ni tan sols és conscient de la problemàtica a la qual ens enfrontem. I, encara pitjor, molts dels que la coneixen prefereixen ignorar-la com si així desaparegués.

Aquesta Guia ens sembla un text fonamental per ajudar-nos a entendre el que està passant i el que esdevindrà inevitablement i a afrontar la necessitat de preparar-nos per alleugerir, en la mesura del possible, els efectes d’aquest canvi.

Des d’Argelaguer en Transició vam considerar que disposar d’aquesta Guia en català era importantíssim per què arribés a molta més gent pel que ens vàrem embarcar en l’aventura de traduir-la de l’original gallec. Ha estat un treball llarg i feixuc doncs cap dels que hem participat en la traducció som especialistes en aquesta tasca pel que el resultat s’ha d’entendre en aquests termes.

Creiem però que malgrat aquesta limitació val la pena facilitar la lectura de la Guía para o descenso enerxético als cataloparlants pel que us la oferim en obert i en format pdf.

Agraïm a l’Associació Véspera de nada por unha Galiza sen petróleo i especialment a Manuel Casal Lodeiro les facilitats que ens han donat per fer la traducció i us encoratgem a llegir-la i fer-ne’n la màxima difusió.

Descarrega la versió en català (pdf)

Argelaguer en transició
www.argelaguerentransicio.com
Primavera 2016